Ετικέτες

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνταγές για τα πάρτυ...με επιτυχία!

Σοκολατένια γλειφιτζούρια

Από την Αντωνία Κατή
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Σοκολατένια γλειφιτζούρια

Υλικά για 20-30 κομμάτια:

  • 400 gr. κουβερτούρα
  • 80 gr. κορν φλέϊκς
  • 80 gr. χρωματιστή τρούφα
  • Ξυλάκια ή καλαμάκια για στήριγμα

Εκτέλεση:

Σπάτε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της. Στρώνετε μια λαδόκολλα ή σιλπάτ σε επίπεδη επιφάνεια ή λαμαρίνα. Παίρνετε κουταλιές από τη λιωμένη σοκολάτα και τη ρίχνετε στη λαδόκολλα σχηματίζοντας κύκλο. Τοποθετείτε αμέσως το ξυλάκι και σκορπίζετε πάνω του λίγη χρωματιστή τρούφα ή κορν φλέικς. Αφήνετε τα σοκολατένια γλειφιτζούρια να κρυώσουν εκτός ψυγείου. Τα ξεκολλάτε από τη λαδόκολλα και τα τοποθετείτε όρθια σε ψηλό ποτήρι.



Σοκολατένιο κέικ με καραμέλες σοκολάτας

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Σοκολατένιο κέικ με καραμέλες σοκολάτας

Υλικά:

  • 70 gr βούτυρο
  • 200 gr σοκολάτα γάλακτος
  • 40 gr σκούρο κακάο
  • 200 gr αμύγδαλα σε σκόνη
  • 2 αβγά
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 4 ασπράδια αβγών
  • 150 gr ζάχαρη

Για την επικάλυψη:

  • 200 gr σοκολάτα γάλακτος
  • 150 gr κρέμα γάλακτος
  • 250 gr πολύχρωμες καραμέλες με γέμιση σοκολάτας

Εκτέλεση:

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύοντας ρίχνετε την αμυγδαλόσκονη.
Χτυπάτε τα 2 αβγά και τους κρόκους μαζί με τη μισή ζάχαρη και όλο το κακάο. Ενσωματώνετε τη λειωμένη σοκολάτα και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος χτυπάτε τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη συνέχεια ανακατεύετε απαλά τη μαρέγκα μέσα στη σοκολάτα.
Τοποθετείτε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών και ύψους 5 εκατοστών και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180° C για 25 λεπτά περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Για να ετοιμάσετε την επικάλυψη για το κέικ, κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μπολ. Παράλληλα, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος (λίγο πριν το βράσιμο) και τη ρίχνετε στη σοκολάτα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνετε να κρυώσει, έτσι ώστε να μπορέσετε να αλείψετε το κέικ.
Σπάτε τις καραμέλες σε διαφορετικού μεγέθους κομμάτια και γαρνίρετε το κέικ.

Σουβλάκια φρούτων με sauce σοκολάτας

Από την Αντωνία Κατή  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Σουβλάκια φρούτων με sauce σοκολάτας

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 2 ακτινίδια
  • 2 μπανάνες
  • 1 μικρός ανανάς
  • 8-10 φράουλες
για τη sauce σοκολάτας
  • 200 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 50 gr. & 2 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη
  • 70 gr. βούτυρο (μαλακωμένο)
  • 50 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα τη sauce: κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν-μαρί. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους με τα 50 gr. από την άχνη ζάχαρη για 5 λεπτά. Εκτός φωτιάς, προσθέτετε στη σοκολάτα το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε ξανά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και λείο. Φτιάχνετε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη και αναμιγνύετε με τη σοκολάτα. Καθαρίζετε και κόβετε τα φρούτα σε ροδέλες ή μικρές φέτες. Τα περνάτε στα ξύλινα καλαμάκια και τα τοποθετείτε σε πιατέλα ή ρηχά πιάτα. Τα περιχύνετε με τη sauce και σερβίρετε αμέσως.


Χωνάκια με σοκολάτα γάλακτος

Από την Άντα Μαύρη 
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Χωνάκια με σοκολάτα γάλακτος

Υλικά:

  • 400 gr σοκολάτα γάλακτος
  • 300 gr κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • Σοκολατένια κουφετάκια ή smarties για διακόσμηση
  • Χωνάκια για παγωτό

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνετε (δεν πρέπει να βράσει), ενώ κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μπολ. Μόλις η κρέμα ζεσταθεί τη ρίχνετε πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύετε με πλαστική κουτάλα, μέχρι η σοκολάτα να λειώσει. Την αφήνετε να κρυώσει, έτσι ώστε να γίνει μια σταθερή κρέμα. Με αυτή θα γεμίσετε τα χωνάκια του παγωτού.
Θα τα διακοσμήσετε με σοκολατένια κουφετάκια, πολύχρωμα smarties ή τρούφα. Τα χωνάκια θα τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου.


Smoothie με πορτοκάλι, φράουλες και μπανάνα

Από την Άντα Μαύρη
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Smoothie με πορτοκάλι, φράουλες και μπανάνα

Υλικά:

  • 1 μπανάνα
  • 2 πορτοκάλια
  • 10 - 12 φράουλες
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι
  • 2 κουτάλια μέλι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα φρούτα (διαλέξτε τα ώριμα, για να έχετε περισσότερη γεύση) και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Βάζετε στο μπλέντερ το γιαούρτι, τα φρούτα, το μέλι και ένα φλιτζάνι νερό και τα πολτοποιείτε. Μοιράζετε το μείγμα σε ποτήρια και το βάζετε στο ψυγείο. Αν θέλετε, μπορείτε να το βάλετε σε φόρμες και να το αφήσετε στην κατάψυξη για λίγες ώρες μέχρι να παγώσει.

Τips:

Αν στα παιδιά δεν αρέσουν οι πηχτοί χυμοί φρούτων με γιαούρτι, μπορείτε να τους αραιώσετε με λίγο γάλα, νερό ή με χυμό μήλου.
Για να κάνετε το smoothie ακόμη πιο θρεπτικό, μπορείτε να προσθέσετε σουσάμι ή ταχίνι.

Πολύχρωμα μακαρόν

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Πολύχρωμα μακαρόν

Υλικά για 20 κομμάτια:

  • 150 gr ζάχαρη άχνη
  • 75 gr αμυγδαλόψιχα λεπτοκοπανισμένη (να μοιάζει με πούδρα)
  • 2 ασπράδια
  • 35 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Χρωματιστή πάστα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα χρώματα (ροζ, λιλά, πράσινη, κίτρινη, κ.ά).
  • Γέμιση της επιλογής σας (μαρμελάδα, κρέμα βουτύρου, ganache σοκολάτας, lemon curd, κ.ά.)

Εκτέλεση:

Κοσκινίζετε την άχνη και την ανακατεύετε με τη λεπτοκοπανισμένη αμυγδαλόψιχα σε ένα μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών μαζί με το αλάτι στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να γίνει μαρέγκα με μαλακές κορυφές.
Προσθέτετε στη μαρέγκα κουταλιά, κουταλιά την κρυσταλλική ζάχαρη, με το μίξερ σε λειτουργία, μέχρι να σφίξει και να γυαλίσει η μαρέγκα. Τότε σταματάτε τη λειτουργία και ανακατεύετε μέσα το μείγμα της ζάχαρης και της αμυγδαλόψιχας, διπλώνοντάς το απαλά με κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας. Σ’ αυτό το σημείο προσθέτετε τη χρωματιστή πάστα ζαχαροπλαστικής. Αν θέλετε πολλά, διαφορετικά χρώματα μοιράζετε το μείγμα και προσθέτετε το ανάλογο χρώμα.
Στρώνετε με λαδόκολλα δύο ίσια ταψιά. Μεταφέρετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και κόβετε δίσκους διαμέτρου 5 εκ. πάνω στη λαδόκολλα. Με το δάχτυλο λειαίνετε την επιφάνεια όσων δίσκων είναι πολύ φουσκωτοί και χτυπάτε ελαφρά τα ταψιά πάνω στον πάγκο εργασίας, για να σκάσουν οι φουσκάλες του αέρα, που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο μείγμα.
Αφήνετε τα μακαρόν να στεγνώσουν για μισή ώρα και προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C πάνω - κάτω ή στους 150° C στον αέρα. Τα ψήνετε για 10 λεπτά και μετά τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα ξεκολλήσετε από τις λαδόκολλες.
Ανά δύο τα κάνετε σάντουιτς ενώνοντάς τα με τη γέμιση που θέλετε, ανάλογα με το γούστο σας και τα χρώματα των μακαρόν. Διατηρούνται στο ψυγείο σε άριστη κατάσταση για 2 - 3 ημέρες.

Παστέλι με pop corn

Από την Αντωνία Κατή
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Παστέλι με pop corn

Υλικά για 10-12 άτομα:

  • 8 κουταλιές βούτυρο
  • 3/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • Μια πρέζα βανίλια
  • 8 φλιτζάνια τσαγιού pop corn (χωρίς αλάτι)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φιστίκια αράπικα

Εκτέλεση:

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το αφήνετε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το μέλι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν καλά η ζάχαρη και το μέλι. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια και τη σόδα. (Προσοχή: το κατσαρολάκι θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, γιατί μόλις βάλετε τη σόδα το μείγμα θα φουσκώσει). Βάζετε σε λεκάνη το pop corn και τα φιστίκια και τα αναμιγνύετε με το γλυκό μείγμα. Απλώνετε το μείγμα σε ταψί ή λαμαρίνα στρωμένη με σιλπάτ και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130-140 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Βγάζετε το ταψί απ’ το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει κι έπειτα το σπάτε σε κομμάτια και το σερβίρετε σε πιάτο ή πιατέλα.

Pancakes με μέλι

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Pancakes με μέλι

Υλικά:

  • 1 ½ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 ¼ κούπας γάλα φρέσκο
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, κρύο

Εκτέλεση:

Ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε το αβγό, το κρύο βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύετε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήνετε το χυλό να σταθεί για 15 λεπτά.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτετε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει και να πάει παντού. Με μια κουτάλα βάζετε περίπου μισή κουταλιά χυλό στο τηγάνι. Αφήνετε να ψηθεί για λίγο από τη μία πλευρά και μόλις εμφανιστούν οι φουσκάλες στην επιφάνεια, αναποδογυρίζετε το pancake με μια σπάτουλα για να ψηθεί κι από την άλλη.
Μπορείτε να τα σερβίρετε με μέλι και ξηρούς καρπούς ή με γιαούρτι, μέλι και φρούτα.

Muffins με χρωματιστό γλάσο

Από την Αντωνία Κατή  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Muffins με χρωματιστό γλάσο

Υλικά για 8-9 κομμάτια:

  • 1 3/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά
  • 150 gr. βούτυρο
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα
για τη διακόσμηση
  • 1 κουτί γλυκό βανίλια (υποβρύχιο)
  • Διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Χρωματιστή τρούφα

Εκτέλεση:

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά 8-9 φορμάκια για muffins ή τοποθετείτε μέσα στις φόρμες τις ειδικές χάρτινες θήκες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε τα αβγά, το αλεύρι και το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα στις φόρμες, φροντίζοντας να μην ανεβαίνει μέχρι το χείλος τους. Ψήνετε τα muffins για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ, ζεσταίνετε για μερικά λεπτά το υποβρύχιο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί, μέχρι να λιώσει και να είναι ρευστό. Προσθέτετε μερικές σταγόνες από το χρώμα που θέλετε και ανακατεύετε. Τοποθετείτε τα muffins σε σχάρα και τα περιχύνετε με το χρωματιστό γλάσο. Τα πασπαλίζετε με τη χρωματιστή τρούφα, όσο είναι ζεστό το γλάσο, για να κολλήσει.


Μικρές χιονισμένες καρδούλες

Από την Αντωνία Κατή  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Μικρές χιονισμένες καρδούλες

Υλικά για 8 περίπου κομμάτια:

  • Ενλαμισι φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 αβγά
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 180 gr. βούτυρο
  • 3/4 φλιτζανιού βατόμουρα (κονσέρβας στραγγισμένα)
  • 2 βανίλιες
  • Zάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Αλείφετε τα φορμάκια με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με αλεύρι. Βάζετε βούτυρο και ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάτε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε αβγά και βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τα βατόμουρα. Ανακατεύετε απαλά με κουτάλι και γεμίζετε τα φορμάκια, φροντίζοντας να μην ανεβαίνει το μείγμα παραπάνω από τα 2/3 της χωρητικότητάς τους. Βάζετε τα μικρά κέικ στο φούρνο και τα ψήνετε για 15 - 20 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και τα ξεφορμάρετε. Σερβίρονται πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη.

Marshmallows

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Marshmallows

Υλικά:

  • 200 gr ζάχαρη
  • 200 gr νερό
  • 2 φύλλα ζελατίνας (10 gr)
  • Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Βράζετε τη ζάχαρη μαζί με το νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε τα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα έχετε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ρίχνετε μέσα στο μίξερ. Το χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει και να σφίξει όπως η μαρέγκα.
Σε μια λαδόκολλα απλώνετε άχνη ζάχαρη και από πάνω τοποθετείτε το μείγμα σε πάχος 1 - 2 εκατοστών. Πασπαλίζετε ξανά με άχνη και το αφήνετε να σταθεροποιηθεί όλο το βράδυ εκτός ψυγείου. Μετά το κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τα τυλίγετε με ζάχαρη άχνη. Για ένα παιδικό πάρτι μπορείτε να περάσετε τα marshmallows σε καλαμάκια.

Tip:

Για περισσότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, καθώς θα χτυπάτε το μείγμα στο μίξερ, μπορείτε να το χρωματίσετε με λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής που προτιμάτε.



Cup cakes με αμυγδαλόπαστα

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Cup cakes με αμυγδαλόπαστα

Υλικά:

  • 120 gr αλεύρι
  • 320 gr ζάχαρη άχνη
  • 150 gr αμύγδαλα σε σκόνη
  • 180 gr βούτυρο λειωμένο
  • 6 ασπράδια αβγών
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Χρωματιστά μάρτζιπαν
  • Ζαχαρένια γράμματα, σχήματα ή λουλούδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το βούτυρο και τα ασπράδια, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια το τοποθετείτε σε μικρά καραμελόχαρτα (τύπου muffins) και τα βάζετε μέσα στις φόρμες τους.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 25 - 30 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και καλύπτετε την επιφάνειά τους με χρωματιστά μάρτζιπαν, ζαχαρένια γράμματα ή άλλα σχέδια της προτίμησής σας.


Κρέπες με φράουλες και σαντιγί

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Κρέπες με φράουλες και σαντιγί

Υλικά για τις κρέπες:

  • 700 gr γάλα
  • 125 gr ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 200 gr αλεύρι μαλακό
  • 100 gr ηλιέλαιο
  • Λίγη βανίλια
  • 200 gr φράουλες σε μικρά κομμάτια

Υλικά για τη σαντιγί:

  • 500 gr κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 100 gr ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μετά ρίχνετε μέσα και το γάλα (καλό είναι να είναι λίγο χλιαρό) και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά για να μη σβολιάσει ο χυλός.
Μετά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 4 σταγόνες λάδι, το καίτε σε πολύ δυνατή φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα ρίχνετε λίγο από το χυλό. Το απλώνετε γρήγορα σε όλη την επιφάνεια και μόλις η κρέπα αρχίζει να ξεκολλάει από το τηγάνι (περίπου στο ενάμιση λεπτό), τη γυρνάτε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί πάλι για ενάμιση λεπτό. Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τον υπόλοιπο χυλό, για να φτιάξετε όσες κρέπες θέλετε.
Αφήνετε τις κρέπες να κρυώσουν και χτυπάτε τη σαντιγί για να ετοιμάσετε τη γέμιση. Με μια σακούλα κορνέ γεμίζετε τις κρέπες με τη σαντιγί και τα κομμάτια από τις φράουλες.

Tip:

Μπορείτε να βάλετε μερικές φράουλες στο μπλέντερ και να κάνετε λίγο χυμό, τον οποίο θα ρίξετε πάνω από τις κρέπες μαζί με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.


Διάφανα γλειφιτζούρια

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Διάφανα γλειφιτζούρια

Υλικά:

  • 500 gr ζάχαρη
  • 200 gr γλυκόζη
  • 200 gr νερό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Καλαμάκια

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και το χρώμα της αρεσκείας σας. Τη βάζετε στη φωτιά να βράσει, χωρίς να ανακατεύετε. Αν έχετε θερμόμετρο καραμέλας, πρέπει να φτάσει στους 147° C. Αν δεν έχετε, παίρνετε με ένα κουταλάκι λίγη από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνετε σε κρύο νερό, για να δείτε αν παραμένει συμπαγής.
Αν δείτε ότι η καραμέλα έχει κρυσταλλώσει και είναι αρκετά σκληρή, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτά και αφήνετε την καραμέλα να ηρεμήσει για 1 - 2 λεπτά. Σε μια αντικολλητική λαδόκολλα ρίχνετε με μια κουτάλα λίγη ποσότητα από την καραμέλα κάθε φορά, που μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος που θα έχει κάθε γλειφιτζούρι εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξετε.
Μόλις φτιάξετε τα πρώτα πέντε, πάρτε τα καλαμάκια και πιέστε τα στο κέντρο της καραμέλας, για να κολλήσουν καλά. Επίσης, όσο ακόμη το γλειφιτζούρι είναι ρευστό, μπορείτε να κολλήσετε πάνω του ζαχαρένια λουλούδια ή άλλα διακοσμητικά. Συνεχίζετε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αφήνετε τα γλειφιτζούρια να κρυώσουν καλά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα ξεκολλάτε με προσοχή από τη λαδόκολλα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα τυλίξετε και να τα τοποθετήσετε σε στεγνό μέρος (χωρίς υγρασία).

Tips:

Αν θέλετε να πετύχετε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων στο ίδιο γλειφιτζούρι, πρέπει να έχετε συγχρόνως έτοιμες χρωματισμένες καραμέλες. Αν θέλετε να δώσετε κάποιο ιδιαίτερο σχήμα στα γλειφιτζούρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπάτ για μπισκότα.
Για να καθαρίσετε τις κατσαρόλες που έχουν παγωμένη καραμέλα, τις γεμίζετε με νερό και τις βάζετε να βράσουν.

Γρανίτα καρπούζι

Από την Άντα Μαύρη  
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Γρανίτα καρπούζι

Υλικά για 4 ποτήρια:

  • 600 gr σάρκα καρπουζιού, χωρίς κουκούτσια
  • 100 gr νερό
  • 100 gr ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για ένα λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια το καρπούζι. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ και ρίχνουμε το σιρόπι.
Γεμίζουμε με το μείγμα παγοθήκες και τις βάζουμε στην κατάψυξη, όπου τις αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες, μέχρι να παγώσουν πάρα πολύ καλά. Την ώρα του σερβιρίσματος, πολτοποιούμε τα παγάκια στο μπλέντερ και γεμίζουμε τα ποτήρια, τα οποία έχουμε βάλει για λίγο στην κατάψυξη να παγώσουν.


Γρανίτα από σταφύλια

Από την Άντα Μαύρη
Συνοδευτική φωτογραφία της συνταγής Γρανίτα από σταφύλια

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 250 gr ρώγες από άσπρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια
  • 250 gr ρώγες από ροζέ σταφύλια, χωρίς κουκούτσια
  • 40 gr νερό
  • 40 gr ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και την τοποθετείτε στη φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, το αφήνετε για ένα λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και βάζετε τις ρώγες από τα σταφύλια και το σιρόπι στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε πολύ καλά. Μπορείτε να το κάνετε σε δύο δόσεις (μία τα άσπρα σταφύλια και το μισό σιρόπι και μία με τα ροζέ σταφύλια και το υπόλοιπο σιρόπι), για να έχει η γρανίτα σας δύο διαφορετικά χρώματα.
Γεμίζετε με το μείγμα παγοθήκες και τις βάζετε στην κατάψυξη, όπου τις αφήνετε για 12 τουλάχιστον ώρες, μέχρι να παγώσουν πάρα πολύ καλά. Την ώρα του σερβιρίσματος, πολτοποιείτε τα παγάκια στο μπλέντερ και γεμίζετε τα ποτήρια, τα οποία έχετε βάλει για λίγο στην κατάψυξη να παγώσουν.

 ΠΗΓΗ :  http://www.yeskid.gr/recipes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου